De Beste Lamp
Alles wat je moet weten over het afstemmen van lampstijlen op kamers

Alles wat je moet weten over het afstemmen van lampstijlen op kamers

Geplaatst door 05-08-2022 16:12 door Ferry Muts

Bij het inrichten van je huis zijn de kleine accenten net zo belangrijk als de grotere. Het toevoegen van verlichtingsarmaturen kan een grote invloed hebben op het uiterlijk van een kamer en het kiezen van de juiste stijlen en materialen voor je lampen is een integraal onderdeel van een geslaagd inrichtingsproject. Hier is wat je moet weten om er zeker van te zijn dat je de perfecte lampen kiest voor je individuele kamerstijlen.

Bedenk eerst de ruimte waarmee je werkt. Verschillende soorten lampen zijn het meest geschikt voor verschillende soorten kamers en het is belangrijk om rekening te houden met de grootte. Staande lampen zijn ideaal om een grote kamer meer stijl te geven, terwijl wandlampen in kleinere kamers de grenzen kunnen aangeven. Lage plafonds vereisen vaak lampen met kortere lichamen, terwijl hoge plafonds geschikt zijn voor langere lampen. Denk ook aan het gewicht van de lamp en hoe die het evenwicht of zelfs de aandacht vestigt op bepaalde stukken in de kamer.

Denk aan de stijl van de kamer en kies lampen die daarbij passen. Een klassieke kamer vraagt waarschijnlijk om traditionele lampen met klassieke materialen als glas, metaal en brons. Midden-eeuwse moderne ontwerpen kunnen er geweldig uitzien met eigenzinnige geometrische ontwerpen en onverwachte kleuren. Zelfs meer eclectische kamers kunnen profiteren van een mix van verschillende stijlen.

Materialen moeten ook overwogen worden voor zowel duurzaamheid als uiterlijk. Glas kan een goede keuze zijn voor een formele kamer, maar als er kinderen rondlopen, is een veerkrachtiger materiaal een betere keuze. De afwerking van de lampen moet passen bij de afwerking van de andere meubels en accessoires in de kamer. Champagne of brons kan werken in traditionele ruimtes, terwijl geborsteld nikkel geweldig staat in moderne kamers.

Bedenk ook of je een enkele lamp moet kopen of meerdere armaturen om de verlichtingsbehoeften in de kamer te vervullen. Als er donkere plekken in de hoeken zijn, kunnen meerdere kandelaars nodig zijn. Als je een centraal punt zoekt, kan een enkel opvallend stuk het antwoord zijn.

Als je bovenstaande punten hebt overwogen en een paar lampen hebt gevonden die je mooi vindt, is het misschien verstandig om een paar verschillende stijlen te kiezen en ze in huis te halen om ze uit te testen. Je kunt dan zien hoe ze passen bij de bestaande inrichting en wat voor sfeer ze in de ruimte creëren. Zo krijg je een beter idee welke lampen uiteindelijk het beste in de ruimte passen.